Топ 7: Най-красивите велоалеи в света

  • Вижте седемте най-красиви велоалеи в света Вижте седемте най-красиви велоалеи в света
  • Копенхаген, Дания Копенхаген, Дания
  • Сан Франциско, САЩ Сан Франциско, САЩ
  • Шънджън, Китай Шънджън, Китай
  • Шиманами Каидо, Япония Шиманами Каидо, Япония
  • Босланд, Белгия Босланд, Белгия
  • Генк, Белгия Генк, Белгия
  • Калгари, Канада Калгари, Канада

09 Sep 2021

У нас качествата и дължината на велоалеите не са особено впечатляващи, но по света правителствата усилено работят по създаването на все по-добри, удобни и красиви пътища за колела, за да насърчат хората да пътуват безопасно и бързо с велосипеди. Това са седем от най-интересните и добри велоалеи в света – някои, свързващи отделни квартали в големи градове, а други – помагащи да потънете сред природата.

7. Шиманами Каидо в Япония. Дългият около 70 км маршрут свързва шест японски острова с живописни велосипедни мостове. Макар разстоянието да може да се измине за три часа, многобройните капанчета и къщи за гости по пътя ви ще направят всичко възможно, за да ви задържат по-дълго при себе си. Факт е, че някои туристи минават маршрута за цяла седмица.

 

6. Потъващата велоалея в Генк, Белгия. Алеята в езерото Бокрейк минава под нивото на водата и изглежда забележително. Всъщност тя не разделя езерото на две, а е изградена върху дига, която разделя две езера в опит за възстановяване на екобаланса. Създадена е през 2016.

5. Алеята по моста Голдън Гейт, Сан Франциско, САЩ. В Щатите като цяло карането на колело не е особено разпространено и хората гледат с учудване на всеки, решил да се придвижва с различно превозно средство от огромен пикап. Въпреки това може да опитате и дори да останете доволни от изживяването.

 

4. Копенхаген, Дания. Целият град, буквално. Велоалеите са с дължина над 1000 км, по светофарите има безплатни помпи за колела и дори специални степенки, на които да сложите крака си, докато чакате да светне зелено. При това положение не е чудно, че в Копенхаген велосипедистите са пет пъти повече от автомобилите.

 

3. Моста на мира на Сантяго Калатрава, Калгари, Канада. Макар да е дълъг само 126 метра, мостът на Калатрава е сред любимите места за велосипедистите в Калгари, защото свързва северната част на града с модерния бизнес център.

 

2. Алеята между дърветата в парка Босланд, провинция Лимбур, Белгия. Отворена през лятото на 2019, тя е част от обширна веломрежа в североизточна Белгия, която е свързана дори с намиращия се на 75 км Антверпен.

 

1. Алеята в “Облачния град”, Шънджън, Китай. Велоалеята буквално прескача над зеления квартал, което изглежда красиво и практично, особено като имате предвид, че Шънджън има 20 млн. жители, половината от които притежават колела. За съжаление все още е проект, но пък си го бива, затова си позволихме да го вмъкнем в класацията...

Лукс от Китай!