Новата Lada Niva Bronto струва 17 хил. лв. по-евтино от Dacia Duster 4х4

  • Галерия от 4 снимки на Lada Niva Bronto 2021 Галерия от 4 снимки на Lada Niva Bronto 2021

10 Sep 2021

В края на юли ви показахме новата Lada Niva Bronto. Тогава разполагахме само с една единствена снимка и все още не се знаешe колко точно ще струва по-подготвена за оф-роуд версия на Niva.

Bronto е базирана върху 3-вратата Niva Legend и обещава „безкомпромисен характер и ненадмината способност за проходимост“. Колата вече се продава в Русия на цена от 917 900 рубли. Което по днешния обменен курс прави точно 20 834 лв. За сравнение цените на Dacia Duster в България стартират от 24 240 лв., като базовата модификация е с предно предаване, стоманени джанти и 1,0-литров трицилиндров мотор с 91 к.с.

Duster с 4х4 струва най-малко 37 750 лв., което е с 16 907 лв. по-скъпо от стандартно оборудваната с 4х4 Niva Bronto. Руската машина се предлага в две нива на оборудване. При Luxe получавате метални брони, релси на покрива, широки арки на калниците и 15-цолови алуминиеви джанти с гуми за кал. Клиентите, избрали Prestige, ще получат стандартна радиаторна решетка, пластмасови брони и фарове за мъгла.

Отвътре, Bronto е като Niva Legend, т.е. разполага с модифицирана централна конзола с нов панел за управление на климатичната система. Според Lada седалките са по-удобни, шумоизолацията е подобрена, заедно с още няколко неща в интериора.

Клиренсът на Niva Bronto е 24 см, задната ос е подсилена, а амортисьорите са модифицирани. Задвижването стандартно е 4х4, като може да се заключват предния и задния диференциали.

Под капака Bronto е с познатия атмосферен 1,7-литров двигател. Бензиновият мотор е настроен да произвежда 83 к.с. мощност и 129 Нм въртящ момент, предавани към двете оси през 5-степенна ръчна скоростна кутия.

Максималната скорост надали вълнува новите собственици на модела, като тя достига 142 км/ч. Ускорението от 0-100 км/ч отнема цели 17 секунди, но тези характеристики не са от такова значение за основното предназначение на Niva-та, създадена да бъде карана по лоши пътища.

Много практичен и интересен!