Помните ли онези 3000 изоставени BMW-та? Още са си там!


17 Sep 2021

Помните ли тъжната история на близо 3000 чисто нови BMW-та, които бяха изоставени край Ванкувър? Оказва се, че колите още са си там – в автомобилна морга на брега на река Фрейзър.

 

Историята се развива през февруари 2015, тъкмо когато е пристигнала пратка с 3000 чисто нови BMW-та. За нещастие, точно когато колите се разтоварени от кораба и чакат за качване на влакове и автовози към магазините на марката, над Ванкувър се извива страхотна буря, така че колите са подложени на силни дъждове, примесени с морска вода, а след това замразени от бурния вятър. 

В продължение на цели дни баварските машини са изложени на стихията, което се отразява фатално в корозия на кабелни връзки и електрически компоненти, както и в появата на редица проблеми, например невъзможност на софтуера да запали двигателя отново, когато системата старт/стоп го изгаси. Може би ако BMW-тата бяха прибрани веднага след бурята, щетите щяха да са много по-малки, но те са оставени там в продължение на седмици, докато BMW реши какво да прави. За този период влагата влошава нещата допълнително. Колите са в толкова лошо състояние, все едно, че са били потопени във вода.

Положението е толкова тежко, че BMW просто решава да се откаже от колите, вместо да предприема скъп и съмнителен ремонт. Клиентите са уведомени, че за всеки от тях ще бъде доставен нов автомобил, а засегнатите точно 2966 коли са изоставени и стоят на същото място и днес, шест години по-късно. 

Засегнатите машини са Серия 2, Серия 3, Серия 4, Серия 5, Серия 6, Серия 7, i3, i8, X1, Z4 и няколко модела на MINI, като по снимките виждаме и немалко М коли.

 

Много практичен и интересен!