BMW не бърза да убие двигателя с вътрешно горене


29 Sep 2021

BMW е една от малкото компании, които все още държат на двигателя с вътрешно горене. Нещо повече, баварците не смятат да обявят точна дата, след която ще спрат да разработват и произвеждат ДВГ. 

Повечето производители посочват 2030-2035 като последните години на бензиновите двигатели, поне в Европа. Mercedes например смята да премине изцяло към електромобили след 2030 г., а VW Group – след 2035 г. 

 

BMW не следва този модел. Auto News цитира шефа на разработките на BMW Франк Вебер, който обяснява, че в момента нито зарядната инфраструктура, нито електропреносните системи са готови целият автопарк да премине на ток. “Въпросът не е кога двигателят с вътрешно горене ще приключи, казва Вебер. Въпросът е дали електрическата система може да понесе всички тези електромобили. Дали има зарядна инфраструктура. Дали мрежата е готова.”

 

BMW не крие, че успоредно с i-автомобилите си в момента работи по следващото поколение двигатели с вътрешно горене, които ще отговарят на стандарта Евро 7. Тези двигатели ще бъдат напълно адекватна алтернатива на електромобилите поне до 2030 г., особено в страни, в които електрическата енергия не се добива от възобновяеми източници, а от ТЕЦ-ове, например.

BMW няма да спре да разширява електрическата си гама, но компанията иска да е сигурна, че електромобилите ще имат реална бензинова алтернатива, поне докато тя не стане напълно излишна.

 

 

Първородната Godzilla!