Първата водородна станция у нас ще е в Русе

  • Така изглеждат водородни станции в Щатите и Западна Европа. У нас все още няма нито една Така изглеждат водородни станции в Щатите и Западна Европа. У нас все още няма нито една

03 Dec 2021

Русе ще бъде първият град с водородна станция у нас. Тя ще бъде и първата станция за зелен водород в Източна Европа. “Зелен” в случая означава, че електроенергията, необходима за работата на електролизьора (който разделя водата на водород и кислород) ще бъде възобновяема – предвижда се изграждане на соларна мощност на територията на новото депо на “Общински транспорт - Русе”.

Новината съобщи проф. Велизара Пенчева от Русенския университет “Ангел Кънчев” в интервю за БТА. Разработката е подкрепена и финансирана от европейската структура Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), която координира водородните разработки в ЕС. 

„Русенският проект беше финансиран заради интереса към плавателните съдове по река Дунав. За година бяха разработени спецификациите и финансовият анализ. Изготвени бяха подробни бюджети, както и стратегия, която да позволи да се получи достатъчно финансиране. Работата беше завършена през юни тази година и днес Русе има готов проект, с който може да се впише на картата с първата зарядна станция в страната и то със зелен водород“, каза проф. Пенчева. 

Електролизьорът е с капацитет от 800 кг водород на ден. Русе предвижда частично да замени градския си транспорт с такъв с водородно задвижване. Предвижда се закупуването на 20 електрически автобуса с водородна клетка. Част от проекта включва също преоборудването за работа с водородна горивна клетка на влекач, собственост на „Параходство Българско речно плаване“.

Вижте водородното BMW iX5 Hydrogen!

Лукс от Китай!