Чех вдигна 414 км/ч с Chiron на магистрала в Германия!

  • Пет кадъра от видеото Пет кадъра от видеото

21 Dec 2021

Абстрахираме се от етичната страна на въпроса и няма да обсъждаме доколко е разумно да развиеш подобна скорост на отворена за обществено ползване магистрала. Добрата новина е, че напълно любителският опит на чешкия милиардер Радим Пасер е завършил без пострадали, при това с нов рекорд, защото никой досега не беше развивал 414 км/ч на магистрала без специална подготовка, отцепване на участъка и ангажиране на няколко камиона с техника.

 

Чисто законово нарушение няма – скоростта е развита на участък от германски аутобан, където ограничение на скоростта няма. Освен това Пасер благоразумно избира за начало на своя опит ранните сутрешни часове в началото на лятото, така че да има възможно най-малко трафик. Рекордът е постигнат в 4:50 сутринта.

Ако името Радим Пасер ви е познато, то вероятно е, защото преди шест години той направи подобен опит и с Veyron. Тогава чехът разви 402 км/ч, така че новото постижение е своеобразно счупване на собствения му рекорд.

Филмчето с опита е едва 6-минутно, но е доста професионално изпълнено, като включва кадри от миналия опит, а също и подготовката за днешния, включително молитвата преди и след събитието, в която екипът благодари, че никой не е пострадал…

Напомняме, че официалните опити за максимална скорост на Bugatti се извършват при доста строги мерки за сигурност на трасето на VW Group “Ера-Лесиен”. Chiron е електронно ограничен на 380 км/ч, като за отключването на максималната скорост от 440 км/ч е необходимо завъртането на специален ключ. Всъщност колата е способна на далеч повече, като рекордният опит на версията Super Sport 300+ (с премахнат ограничител) и Анди Уолъс зад волана, отчете фантастичните 490 км/ч. Според пилота колата е продължавала да ускорява при тази скорост, така че ако на Земята имаше достатъчно дълго и подходящо трасе, сигурно дори скорости над 500 км/ч щяха да са възможни. 

Както се казва, не опитвайте това вкъщи!

 

Първородната Godzilla!