Безценното и единствено BMW M8 E31 се появи в САЩ (Видео)

  • Галерия от 7 снимки с BMW M8 E31 Галерия от 7 снимки с BMW M8 E31

07 Mar 2022

Тази година BMW M става на 50 години, като подразделението на баварската марка ще отбележи юбилея с различни събития по целия свят. Миналия уикенд в САЩ се проведе Amelia Concours d'Elegance, където BMW показа за пръв път на живо фейслифта на M8. Но заедно с обновения модел от компанията изложиха безценния и единствен прототип на BMW M8 E31.

YouTube каналът BMWBLOG засне уникалния прототип, като видеото заслужава внимание.

Колата е създадена в началото на 90-те, като за своите трийсетина години все още е по-мощна от „най-мощното серийно BMW, правено някога“ – M5 CS (635 к.с.). Двигателят на M8 E31 е силно модифициран атмосферен 6,0-литров V12 (S70), от който инженерите „вадят“ 640 к.с. и 650 Нм максимален въртящ момент. Този мотор е с увеличен работен обем, който при 850 CSi оригинално е 5,6 литра и с мощност 381 к.с. Въпросният двигател е различен от 6,0-литровия V12, който BMW дава на McLaren F1.

Скоростната кутия, използвана при M8 E31 е 6-степенна механична. С нея максималната скорост на прототипа е над 300 км/ч. Казват, че колата не е безопасна за каране по обществени пътища.

Разликата в конските сили между серийната топ версия 850 CSi и концептуалното M8 е значителна. Всичко се корени в идеята BMW да създаде конкурент на Ferrari.

BMW M8 E31 е много иновативно за времето си. Отворите в задните арки на калниците отзвеждат въздух за охлаждане на радиаторите и диференциала. В търсене на по-ниско тегло (1450 кг) част от каросерията е направена от фибростъкло като предния капак, вратите и капака на багажника.

Масленият охладител е разположен в багажника, като тръбите на маслото и охладителната течност минават през покрива. За по-голяма здравина на купето е добавена B-колона, а емблематичните за Е31 изкачащи фарове липсват. Списъкът с модификации е изключително дълъг, като продължава с по-широка задна ос, подобрени предни спирачки и преден капак с централни отвори за въздух.

Джантите са направени от лека алуминиева сплав, но спиците са покрити с карбон (но не са карбонови). От въглеродни влакна е направена изцяло всмукателната система. Задните седалки са премахнати, предните са състезателни, а прозорците са от поликарбонат. Целият интериор е обшит с алкантара, а таблото получава допълнителни уреди за налягане на маслото, температура на маслото и температура на водата.

В крайна сметка BMW се отказва и спира проекта на М8 Е31, като дълго време се отрича съществуването на завършен прототип. Едва през 2010 г. единствената бройка е показана пред журналисти в музея на BMW в Мюнхен, което потвърждава слуховете, че колата е жива и цяла.

Причината за прекратяването на разработването на М8 e икономическата криза през 90-те и намалялото търсене на такъв клас автомобили.

Лукс от Китай!