Lotus Type 132 е първият SUV на марката, който е и електрически

Lotus Type 132 е първият SUV на марката, който е и електрически
14 Mar 2022

„След повече от 70 години опит проектиране и производство на спортни автомобили с две врати, Lotus навлиза в нова ера на автомобилна креативност“. Това е първото изречение от прессъобщението на британската марка, в с което тя подгрява за новия си модел, известен засега само с вътрешнозаводското название Type 132.

Колата ще бъде представена на 29 март и ще бъде SUV. При това не само SUV, но чисто електрически. Тоест, ще бъде супер контрастен с всичко, което Lotus е правил досега.

И в тотален разрез с философията нейния основател Колин Чапман. „Добавянето на мощност те прави бърз на правите. Свалянето на маса те прави бърз навсякъде“. Това е много известен негов цитат и в общи линии основен принцип на компанията.

Но понятието „лек“ някак си не се връзва със ‘SUV’, още повече, когато е комбиниран и с „електрически“. Въпреки това британците пишат още, че Type 132 ще бъде с „водещи в класа поведение на пътя и управление, напредничави материали и оптимизирана аеродинамика вдъхновена от моторните спортове.“

Лошо ли е всичко това? По-скоро неизбежно. Преди години Porsche обеща, че няма да има никога SUV модел и дизел, след което направиха Cayenne Diesel, които се превърна в хит и до голяма степен осигури средства на компанията и подсигури бъдещето на 911.

Ferrari също са почти готови с техния кросоувър, така че просто живеем в такива времена. Жалко е единствено, че спряха Elise, но ще видим дали по-нататък няма да ни изненадат с нов лек спортен двуместен модел.

Лукс от Китай!