Audi Urbansphere е първият ван на компанията

  • Галерия от 13 снимки на Audi Urbansphere Галерия от 13 снимки на Audi Urbansphere

19 Apr 2022

Какво имаме тук? Официално това е първият MPV на Audi, който засега идва под формата на прототип, но със зелена светлина за нещо много повече. Audi Urbansphere Concept също е и най-просторното Audi, създавано някога.

Концептът изглежда футуристично, но може да гледаме на него и като намек за сериен модел. Причината е, че Audi Urbansphere е много близък до електрическия сериен ван Volkswagen ID. Buzz и още по-близо до неговата автономна версия, която вече се тества по пътищата на Германия.

Audi Urbansphere е част от проекта Audi Artemis, от който видяхме досега още два концептуални автомобила: Audi Grandsphere и Audi Skysphere.

Ванът е изграден върху платформата PPE (Premium Platform Electric), която се ползва от новото Audi A6 e-tron, а скоро Porsche ще започне да сглобява върху нея електрическия Macan. На нея ще се прави и Audi Q5 e-tron.

Urbansphere Concept е с 800V електрическа система и батерията може да се зарежда до 270 kWh. На хартия електромобилът може да измине до 750 км.

Задвижването е електрическо, като два електромотора осигуряват мощност от 395 к.с. Максималният въртящ момент е 690 Нм, предаван към всички колела. Задните колела са завиващи за по-голяма маневреност. Батерията с капацитет около 120 kWh е поместена в плоския под между двете оси, разделени от 3,40 метра.

Разположеният на предната ос електрически двигател може да се деактивира в зависимост от режима на каране, а също и в движение по инерция или в натоварен трафик.

Като казахме трафик от Audi казват, че Urbansphere e проектиран именно за каране в натоварени градове, като тези в Китай например. Затова интериорът е максимално просторен. И официално концептът е най-просторното Audi досега, което все още не може си купите.

Много практичен и интересен!