BMW произведе последното i3. Наследникът идва като седан и комби!

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

01 Jul 2022

След 250 хил. екземпляра за девет години BMW спря от производство първия си електромобил – i3. Последните десет екземпляра бяха от специалната серия Home Run Edition. Всеки от тях е във варианта i3S и с един от цветовете на програмата BMW Individual – Frozen Dark Grey или Frozen Red II. Home Run стъпва на 20-инчови джанти, а оборудването включва подгряване на седалките, навигация BMW Professional и аудио Harmon Kardon. Всеки от последните десетима клиенти е имал възможност да присъства на част от процеса по сглобяване на колата в завода в Лайпциг. Тук колата се произвеждаше от 2013 до днес, като при премиерата сложната за времето си (а и до днес) алуминиева конструкция с карбонови влакна беше смятана за изключително решение.

 

Името i3 остава, но за напълно различен модел

Името i3 ще бъде запазено, но с него ще се означава изцяло електрическата версия на следващата Серия 3. Всъщност подобна кола вече се продава в Китай, но тя е базирана на актуалната Серия 3, докато европейското i3 ще е изцяло нов автомобил. Според Bimmerpost колата ще има версии седан и комби, също като конвенционалната Серия 3. Производството е предвидено в завода на BMW в Дебрецен, Унгария.

Евентуална поява на i3 Touring би била добре дошла за почитателите на електромобили в Германия. Родината на BMW традиционно е един от най-големите световни пазари на комбита, а по отношение на електрическите комбита засега пазарът е ограничен до свръх скъпото Porsche Taycan в различните му варианти.

 

Лукс от Китай!