Suzuki eVX е концепт за първия електромобил на марката

  • 4 снимки с първия електромобил на Suzuki 4 снимки с първия електромобил на Suzuki

12 Jan 2023

Suzuki изостава в известна степен от конкуренцията в сегмента на електрическите превозни средства, но изглежда, че японската компания най-накрая работи по създаването на първия си сериен EV. Той няма да дойде до 2025 г., но сега вече знаем как ще изглежда. Suzuki представи концепцията eVX по време на автомобилното изложение Делхи, Индия, който играе роля на предшественик на серийния модел, предвиден за средата на десетилетието.

Автомобилният производител не е готов да разкрие всички подробности около концептуалното превозно средство, но казва, че то съчетава „силната 4x4 ДНК“ на Suzuki с предимствата на съвременните електрически превозни средства. Автомобилът приема формата на компактен SUV с разпознаваема предна част, къси надвеси и мускулести калници, които създават офроуд усещане при поглед отстрани.

„Радвам се да представя eVX, нашият първи глобален стратегически EV. В Suzuki Group справянето с глобалното затопляне е приоритет. Ние насърчаваме набор от глобални мерки за намаляване емисии на парникови газове. Suzuki ще продължи да предоставя ценни продукти на нашите клиенти по целия свят, като ги оптимизира за начина, по който различните хора живеят и шофират," коментира президентът на марката Тошихиро Сузуки.

eVX е дълъг 4300 милиметра, широк 1800 мм и висок 1600 мм, което го прави малко по-дълъг и по-широк от Vitara, продавана на световните пазари. Позиционирана най-вероятно някъде в пода е 60-киловатчаса батерия, която трябва да може да осигури пробег до 550 километра с едно зареждане. Имайте предвид, че това число е измерено от индийския MIDC цикъл, който като цяло е по-щедър от европейския WLTP и американския EPA стандарти.

Първородната Godzilla!