Toyota Yaris отбеляза 10 милиона глобални продажби


06 Apr 2023

Toyota Yaris достигна границата от 10 милиона кумулативни глобални продажби, присъединявайки се към редиците на неизменно добре приеманите модели в гамата на марката, като Corolla, Camry, RAV4, Hilux и Land Cruiser, достигнали границите на продажби с осемцифрени числа.

Yaris е един от водещите за класа си автомобили и пионер във въвеждането на нови технологични решения и концепции в компактния сегмент в продължение на почти четвърт век – период в който той е неизменно сред най-продаваните модели на Toyota в Европа.

До края на февруари 2023 г. кумулативните продажби на семейството модели Yaris в Европа достигнаха 5 155 506 броя, от представянето на първото поколение Yaris през 1999 г. През 2022 г. продажбите на моделите от гамата на Yaris представляват над една трета от общите продажби на Toyota в Европа със 185 781 броя Yaris, 156 086 Yaris Cross и 5 392 GR Yaris, представляващи 8% от общия сегмент.

Yaris е истински глобален модел на Toyota, напускащ поточните линии на заводи на компанията по целия свят. Първоначалното производство на Yaris започва през януари 1999 г. в завода Такаока в Аичи, Япония. Днес Yaris разчита на производствени бази в 10 държави: Япония, Бразилия, Китай, Тайван, Индонезия, Малайзия, Пакистан, Тайланд, Франция и Чехия.

В Европа Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) произвежда Yaris от 2001 г. и Yaris Cross от 2021 г., същата, в която Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) в Колин също започна производството на Yaris, за да отговори на нарастващото търсене на модела в Европа. Общото европейско производство на семейството на Yaris достигна над 4,6 милиона броя до края на 2022 г.

Ключови компоненти в Yaris, като бензиновите двигатели и хибридните електрически задвижвания, както и трансмисиите, също се произвеждат на местно ниво, в Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), което доставя компоненти както за TMMF, така и за TMMCZ.

Първото поколение Yaris спечели толкова ценената титла „Автомобил на годината“ през 2000 г., с което стана първия модел на Toyota, който някога е печелил това признание. С това той допълни наградата „Автомобил на годината“ в Япония получена през същата година и присъдена на Toyota Vitz, името с което моделът се предлага в Япония. Всяко следващо поколение на Yaris беше избирано за „Автомобил на годината“, а през 2021 г. сегашното поколение стана първия модел, спечелил втора титла „Автомобил на годината“ през 21-ви век.

 

Лукс от Китай!