Човекът, създал Word и Excel, си купи яхта за 250 млн. долара (Видео)

  • Снимки: SkyShark Media Aerial Imagery / Andrew Christy Снимки: SkyShark Media Aerial Imagery / Andrew Christy

13 Jun 2023

Суперяхтата от снимките и видеото тук е кръстена Norn и е дело на немската корабостроителница Lurssen. Луксозната лодка, приличаща външно на съвременен боен кораб, е собственост на унгарско-американският шеф от Microsoft Чарлс Симони.

Роденият в Будапеща през 1948 г. с името Карой Шимони е космонавт и архитект по професия. Той има два космически полета като космически турист на борда на руски апарати Союз ТМА и е бил на Международната космическа станция. В Космоса е прекарал 26 дни и 14 часа.

Симони е петият и седмият космически турист (2007 и 2009 г.) и първият космически турист с два полета. Интересен факт е, че в брачния му договор с фотомодела Лиза Персдотер включва клауза за забрана да лети за трети път в Космоса.

Симони е работил за Microsoft, след което създава една от най-успешните софтуерни компании в света - Intentional Software, разработила програмите Word и Excel. Днес компанията на Симони е собственост на Microsoft, а бизнесменът е ключова фигура в управителния съвет.

Но да се върнем на Project 1601 Norn. Суперяхтата е дълга 90 метра и е с матово сив корпус. Дизайнът е агресивен и се доближава до военноморския. Корабът е завършен през февруари 2023 г., а през май месец бе подложен на морски изпитания. Тези дни яхтата бе доставена на своя собственик в Лондон, близо до Тауър Бридж.

Интериорът на Norn е изработен от Dölker + Voges, но засега остава непоказан. Актуалните снимки и клипове по река Темза обаче дават ясна представа за външното оборудване. То включва два басейна, като по-големият е разположен на кърмата. Дъното му е регулируемо и бързо може да бъде изпразнена водата от него и превърнато в дансинг или просто открито пространство за спорт.

На горната палуба е разположена голяма хеликоптерна площадка, на която е кацнал в момента Airbus Helicopters EC135.

Новата яхта на Симони струва около 250 милиона долара по оценка на експерти в бранша.

Много по-добра от предишната?