Потопиха най-голямата алуминиева яхта в света (Видео)

  • Галерия от 8 снимки с Palmer Johnson Time Галерия от 8 снимки с Palmer Johnson Time

21 Jul 2023

Яхтата от тази история е дело на американската корабостроителница Palmer Johnson. Кръстена е Time и е пусната на вода през 1987 г., когато се превръща в най-голямата алуминиева суперяхта в света.

Palmer Johnson Time е дълга 38 метра, предлагаща място за шест гости и пет души екипаж. Задвижването се осигурява от два дизелови двигателя Detroit Diesel (16V149TI), генериращи сумарно максимална мощност от 4800 к.с. С тях Time може да плава с крайсерска скорост от 24 възела (44,4 км/ч), а максималната й скорост е 31 възела (57,4 км/ч). Яхтата може да измине без проблем 3500 морски мили, равнявайки се на 6482 км.

В последните 17 години от живота си луксозната някога суперяхта Time прекарва на сух док. Наскоро е взето решение яхтата да бъде превърната в изкуствен риф. Интериорът й е изцяло премахнат, като корпусът е оставен до гол алуминий.

След като е напълно подготвена за нов живот на дъното Time е потопена близо до бреговете на Флорида, недалеч от Маями. Очаква се до една година вътрешността й да се превърне в нова морска екосистема.

Експерти в областа на океанологията се надяват на борда на Time да се развие бял вид корал Oculina varicosa, застрашен от изчезване заради по-силните UV лъчи на слънцето. Умишленото потапяне на лодки предоставя сянка и по-ниска температура на различни морски обитатели и по този начин създава по-безопасна среда за процъфтяване на коралите.

В галерията горе може да разгледате как е изглеждала Time отвътре.

Много по-добра от предишната?