BMW XM Label Red вече се казва само BMW XM Label

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

12 Nov 2023

Незнайно защо BMW промени името на най-мощният си сериен модел. XM Label Redбе представен през април 2023 г., като топ версия на топ модела XM, със 748 к.с. и 1000 Нм – увеличение от 95 к.с. и 200 Нм спрямо „обикновения“ вариант.

Сега обаче, без да оповести официално с прессъобщение, BMW премахна Red oт означението на ограничения в 500 броя модел. Това разбираме от публикация на Motor1.com, в която се казва, че говорител на марката е споделил пред американската медия, че причината е опростяване на името.

Интересно. В статията на колегите пише също, че освен три от буквите си, колата е загубила и 9900 долара от цената си. Проверка в конфигуратора в българския сайт обаче показва, че у нас стартовата сума за поръчка на  BMW XM Label Re…, прощавайте, BMW XM Label, е 390 400 лв., колкото бе и първоначално обявената.

Дали наистина причината за преименуването е улеснение на хората или пък от правни съображения? Може би Label Red не е било прекалено различно от Red Label наименованието на Johnnie Walker? Съмняваме се, че немската марка не е уточнила тези детайли преди премиерата на модела.

Както са направили с юристите на Citroen относно инициалите XM, които знаете, че французите използваха за едноименния си модел произвеждан в периода 1989 до 2000 г. А каква е причината за сваляне на цената и дали „отстъпката“ важи само за САЩ, също нямаме информация. 

Лукс от Китай!