Това ли е първият Hummer EV в България?

  • Снимка от нашия читател Константин Антов Снимка от нашия читател Константин Антов

18 Mar 2024

Един от редките електромобили вече е у нас – Hummer EV. Ръбатият американец се появи на снимка в групата “Електрически автомобили”. От снимката се вижда, че става въпрос за версията пикап (моделът има и вариант SUV). Кадърът е направен в София, пред входа на Техническия университет.

 

Hummer EV в Щатите струва около 100 хил. долара, като засега не се внася официално в Европа. Вероятно колата от снимката е първата у нас. Гигантът безспорно е нетрадиционен електромобил. В зависимост от версията, мощността е 634 к.с. (два електромотора), 842 к.с. (три електромотора) или 1014 к.с. (Edition 1). По-интересна е чудовищната 213-киловатчасова батерия, която осигурява до 600 км с едно зареждане. В интернет най-популярни са видеата, в които гигантският модел се движи настрани като рак с четири завиващи колела.

Тъй като електрическият Hummer тежи над 3500 кг, не сме много сигурни дали у нас може да се шофира с категория “B” или е необходима “C”.

Чудовището не е единствената рядко срещана електрическа кола в страната. Още през есента на 2023 г. в социалните мрежи се появиха снимки на първия у нас Rolls-Royce Spectre – само няколко седмици след началото на продажбите по света.

Лукс от Китай!