Двете яхти на Марк Зукърбърг изчезнаха от радара в Карибско море (Видео)

  • Галерия от 3 снимки с мегаяхтата Launchpad на Марк Зъкърбърг Галерия от 3 снимки с мегаяхтата Launchpad на Марк Зъкърбърг

12 May 2024

Съвсем доскоро основателят на Facebook Марк Зукърбърг не бе сред милиардерите, притежаващи яхта. Това се промени малко преди 40-тия му рожден ден, когато получи мегаяхтата Launchpad, оценена на 330 милиона долара. В тази цена влиза още една по-малка ескортираща яхта Wingman.

Дългата 118 метра яхта Launchpad е построена от корабостроителницата Feadship. Първоначално е поръчана от руски олигарх, но той се отказва от нея заради санкциите, наложени в началото от войната в Украйна.

Двете яхти на Марк Зукърбърг са с достатъчно голяма водоизместимост, така че задължително трябва да плават с включени автоматични системи за идентификация (AIS). Те алармират при евентуален сблъсък с друг съд, но също така разкриват публично местонахождението на всеки кораб.

Въпреки че AIS трябва да е задължително включен, няма особени последици за изключването му.

В началото на санкциите срещу богати руснаци мнозина от тях спряха AIS на своите яхти и побързаха да ги пренасочат към неутрални води, за да не бъдат конфискувани.

Преди няколко дни двете яхти на Марк Зъкърбърг са тръгнали заедно от Порт Евърглейдс във Флорида и са се насочили на юг. Launchpad е с дестинация Ямайка, докато Wingman потегли към Белиз. Когато достигат Карибско море двете лодки изключват системите за местонахождение.

Различни източници посочват, че яхтите плават заедно и са забелязани в Панама, близо до Бока дел Торо. Не е нужно да четем мисли, но и базово шесто чувство ни кара да вярваме, че Марк Зъкърбърг е решил да започне лятната си ваканция в офлайн режим, доколкото е възможно.

Въпреки богатството си от 167 милиарда долара яхтите на Зъкърбърг плават под флага на Маршаловите острови. Това му навлича критики, че бяга от данъците в САЩ.

Много по-добра от предишната?