Pagani: Без електрификация, моля!


30 Aug 2024

В ера, в която все по-голям брой производители на екзотични автомобили намаляват обема на двигателите или приемат електрифицирането под една или друга форма, Pagani се противопоставя на тенденциите с модела Utopia, който залага на 6-литров V12 битурбо мотор без никаква хибридизация. Според Хорасио Пагани, основател и идеолог на марката, причината за това е, че клиентите му просто не искат хибриди.

„В действителност никой не се интересува от хибридна кола“, каза Пагани пред The ​​Drive в скорошно интервю по време на представянето на Utopia Roadster в САЩ. „И аз имам хибриди в моята колекция - имам Porsche 918 и още няколко. Но когато дойде време да покарам Porsche, ще взема моето 911R или Carrera GT. Нашите клиенти също мислят в тази насока.“

Хорасио иронично добавя: „Вярвам, че ако попитате хората, повечето от тях ще кажат, че хибридът е нещо изключително, защото комбинира всички проблеми на електрическа кола с всички проблеми на кола с ДВГ. Хибриден V8 беше обмислен от нас, но колата просто беше твърде тежка, с 400 или 500 килограма повече и нашите клиенти няма как да искат подобно нещо."

Много по-добра от предишната?