1988 Suzuki Cervo, колата променила автомобилостроенето, завинаги. Галерия с любопитни печатни публикации


25 Oct 2016

Стара и малка японска кола, която донякъде прилича на Daewoo Tico, но с асиметрична предница и смешно за нас име. Или един доста важен автомобил, който промени автомобилостроенето завинаги.

Въпросното Suzuki Cervo е първата кола в серийно производство, която предлага електрическо кормилно управление (EPS, electric power steering). Системата е дело на фирмата Koyo, която днес се казва JTEKT и е революционна за времето си.

Управлението Cervo е революция, която обаче не навлиза масово в производство, даже напротив. А днес почти няма автомобил без EPS, най-вече защото тази система е по-икономична от класическото серво, което товари мотора постоянно, за разлика от въпросната ел. инсталация. Класическото серво падна в жертва на стремежа за спестяване на всеки един грам CO2.

Що се отнася до останалата част от количката, моторчето е 547-кубиково с един вал, 12 клапана и мощност от 40 к.с., който се постигат при 7500 об/мин. Любопитна кола. Разгледайте десетте снимки с реклами и печатни публикации за Cervo. 

Първородната Godzilla!