Легендарната Lada Niva стана на 40. Вижте специалната версия

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.

14 Apr 2017

Наскоро сменила името си от Niva на 4х4, легендарната „джипка” на Lada си остава нещо по-така за ентусиастите на тема кални коловози и лебедки. По случай 40-годишнината на модела Lada извади специална версия, която се отличава с два-три детайла в интериора и нове цветове. Задвижването на 40th Anniversary не е мръднало – 1,7-литров атмосферен четирицилиндров бензинов двигател с обем от 1690 кубика и завидните 83 к.с. (129 Нм въртящ момент, в случай, че се чудите). Разбира се, въпросните конски сили се разпределят по 21 към всяко от колелата независимо от условията на пътя, което е достатъчно да остави зад гърба си почти цялата плеяда от новопоявили се кросоувърчета, SUV и каквото ви падне с пластмасови протектори и псевдо двойно предаване. Специалната версия смело получава разграфен до 200 км/ч скоростомер, но на практика играта свършва някъде около 140.

Разбира се, силата на Niva, 4х4 или както искате да я наричате, не е в магистрални преходите, а в ситуации на пълна безпътица. Ето защо сме сигурни, че ще се намерят желаещи за ограничената до 1977 броя серия.

Тя може да се поръча в бежово, червено, бяло, керемидено и сиво-синьо. В интериора, който удивително напомня този от 77-а, ще забележите оранжево табло и някои детайли от карбон хладна руска стомана. Седалките са облечени в еко кожа, което е евфемизмът за изкуствена кожа, добавено е и логото на 40-ата годишнина.

И все пак Niva ни радва много. Следващият от това поколение, който става на 40, е славната G-класа.

Лукс от Китай!