Lightweight Performance M2 CSR е брутално купенце с 612 коня и 767 Нм. По-мощно е от Lambo Huracan и вдига близо 330 км/ч

  • Галерия от 33 снимки. Галерия от 33 снимки.

10 May 2017

Факт, може и да е само с два коня по-мощно, но реално говорим за Серия 2 (купето, не за онзи Golf-оподобен ван с предното). Двойка, която вдига близо 330 км/ч! И за да сме по-точни, 327 км/ч, а ускорението от 0-100 км/ч става за... нямаме представа. Lightweight Performance не казват нищо за времето за класическата дисциплина, не казват и цената на това яко изчадие.

Казват обаче как са го направили. Взели са M2-ка и са сменили мотора с S55-ица от M3/M4, само че преди това са убедили 3-литровия битурбо редови шестак да избълва 612 к.с. и 767 Нм. Шестстотин и дванадесет коня в двойка, съвсем нормално, при това в двойка, която се движи напред (и настрани, а вероятно и в кръг...) заради задните си колела – тук няма xDrive. Кутията е 7-степенната М-ска машинарийка с два съединителя, вероятно подсилена, имайки предвид че количката е със 190 к.с. по-мощна от M3 и M4.

Как така? Ами с нов чифт по-големи турбини, добавяне на водна инжекция подобна на системата при M4 GTS, ново ECU, колектори и изпускателна система. Когато я подкарали за пръв път обаче, пичовете от LP установили, че тягата е прекалено голяма за колата (изненада!), поради което решили да я скопят на едва... 590 к.с. и 737 Нм. Тези цифри се предават на асфалта през 19-инчови джанти и гуми с размер 295/30, а отпред се търкалят също 19-ки Michelin Cup2 с размери 265/35.

Освен, че са добавили коне, Lightweight Performance (както може да ви подскаже името) са махнали и килограми. Подложили са колата на масова карбонизация – преден капак, врати, корите на вратите вътре, тавана, дифузьора и задния спойлер са направени от CFRP. Прегръщащите състезателни седалки също са с карбонова конструкция и в резултат на всичкия този въглерод, купенцето е отслабнало с добрите 195 кг. А да, спирачките също са карбо-керамики, което също е бонус освен за силата на... спиране и за резултата на кантара.

След, като разгледате обилната галерия, може да кликнете на това брутално BMW M4 DTM. То ще ви отведе към галерия и няколко любопитни факта за колата, който вероятно не знаете. Като например, че водната му помпа може да напълни вана за 20 сек. 

Много по-добра от предишната?