BMW 530d xDrive Touring M Sport ли е най-универсалната кола?

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

17 Jun 2017

Оли Кю от TopGear.com има прецизен десен крак и още по-точно перо. Обичаме да четем ревютата му, а това тук, след тест на BMW Серия 5 Туринг, е истинско бижу. Насладете му се.

Това ли е единствената и най-добра кола, от която имате нужда?

Не, понеже това е клише и никога няма да има идеална кола за всеки. Някои от нас имат нужда от седем седалки. Или пък нямат място, където да паркират пет метрова яхта. Или обичат косата им да се вее от вятъра в кабриолет. Или си имат собствена писта. Никога няма да има кола, която да задоволява всички вкусове. Но каквото и да си говорим, това BMW тук е много близо до успеха в това невъзможно за решаване уравнение.

И кое точно BMW 5 е това?

Струващото 124 700 лв. 530d xDrive, което означава две турбини, шест цилиндъра, 265 к.с. (усещат се като над 300) и 620 Нм (отново се усещат като повече). Този двигател идва с впечатляващата скоростна кутия с осем предавки и двойно предаване с превес към задния мост.

Бързо ли е?

Дори не се напъва. Това е от тези машини, които с лекота поддържат максималната си скорост на германски аутобан и със също такава лекота могат да те вкарат в приключение другаде по света, където има ограничения на скоростта. Официално говорим за 5,6 секунди до 100 км/ч и 250 км/ч, но както винаги с тези големи дизели, не драг ускоренията са интересни, а набирането между 50 и 100 или между 80 и 150. Ако наистина дизелът отива към края на живота си, то коли като тази ще ни липсват най-много. Огромно комби с дизелов шестак е толкова толкова приятна за управление машина.

Скоростната кутия също е отлично настроена и реагира чудесно на планките. Завиването не се влияе от въртящия момент (единствено се усеща една идея по-бързо самоизправяне, ако подадете газ в завой), така че новата кормилна система е наистина впечатлява. Тя просто блести по второстопенни пътища и се чувства чудесно върху 19-инчовите колела M Sport.

Багажникът умен ли е?

Нека се изразя така. Колата от снимките тук беше използвана като операторска по време на снимките за предаването, така че в по-голямата част от престоя си при нас съдържанието на багажника ѝ включваше, но не се ограничаваше до камери и стативи, дрон, планинско колело, резервоар с вода за миене на суперколите, няколко чифта дрехи и палатка за петима.

Най-лесният начин да прецените дали един багажник е практичен, е да ви се наложи да сваляте и качвате нещата от него по няколко пъти на ден. Е, електрическата система на 530d се справя достатъчно бързо, така че да не е дразнеща. Отделно отварящото се задно прозорче е гениално, за да добавите някоя дреболия. Сгъването на задните седалки става като натиснете бутон и оставите електрическата система да свърши останалото. И то за секунда или две. По този начин обемът се увеличава от 570 на 1700 литра.

И няма нито един бъг?

Всъщност има нещо. В списъка с допълнително оборудване ще откриете мултимедийна система за задните места. Тя добавя два подобни на iPad дисплея – ясни, красиви и точно на пътя на планинското колело, ако спрете рязко. Спестете си тези пет бона и кажете на децата да гледат през прозореца. И навън има свят за гледане. Макар и не рисуван.

Добре, щом е толкова подходяща за семеен живот и багаж, значи не е кой знае какво на пътя?

Дори в преследване на суперкола по писта, това BMW се задоволява с 8,3 л/100 км. Макар и с цели 3 литра над обявеното, тази стойност е достатъчно показателна колко безгрижно изглежда всичко зад волана на 530d. Дори се справя с лоши пътища не по-зле от X3, така че като изключим клиренса, тази кола е абсолютен убиец на кросоувъри.

И все пак има ли хора, за които не това е идеалната кола?

Всъщност добър въпрос. Комбито е изключително добре сглобено, качеството е маниакално (към теб гледаме, Jaguar XF Sportbrake), тиха е и се управлява отлично (вземи си бележка, Volvo V90). Багажният обем може да се мери с този на E-класата, поведението на пътя е по-премерено и балансирано. Ако щете вярвайте, но тази кола е своеобразно швейцарско ножче – наистина е подходяща за адски много хора.

Като стана въпрос за красиви баварци, вижте и този: 

Първородната Godzilla!