Koenigsegg подобри рекорда за скорост на Veyron: Agera RS разви 447 км/ч

  • Koenigsegg подобри рекорда за скорост на Veyron: Agera RS разви 447 км/ч

05 Nov 2017

Това вече е факт, преди няколко часа шведите официално подобриха рекорда за скорост при серийните автомобили, а новината идва директно от официалната Фейсбук страница на марката. Направиха го в САЩ, на затворен участък от магистралата между в Паръм и Лас Вегас в Невада. Там тестовият пилот на компанията Никлас Лиля (същият, който кара и при рекорда ‘0-400-0’, гледайте видеото ни най-долу) успя да направи два пробега с Agera RS със средна скорост 447 км/ч, което е с 16 км/ч по-висока скорост от актуалното до преди час постижение на Bugatti Veyron Super Sport – 431 км/ч.

И тук е добре да уточним, че казваме средна скорост, защото по правилата на хората от „Гинес“ за официален рекорд може да се отчете единствено средната скорост от два последователни пробега, извършени в рамките на един час, измерена в контролна отсечка от километър или миля.

Тоест, колата тръгва в едната посока, профучава между контролните маркери в началната и крайната точка на отсечката, след което трябва да се върне (или да мине пак в същата посока), в рамките на час, за още един контролен пробег, за да се валидира постижението. За лигитимна стойност се взима средното постижение от двата пробега.

Това бе един от проблемите за Hennessey Venom GT, които постигнаха по-висока скорост от „обикновения“ Veyron, но не направиха втори пробег за да бъде рекорда регистриран официално от „Гинес“. Сега обаче Koenigsegg са първи и то официално, с техните 447 км/ч, което са си 124 метра за секунда.

Какво следва? Ами, следва огромна доза респект и съвсем сигурно отговор от Bugatti с Chiron, който все още не е разгърнал пълния си потенциал. Hennessey пък също не са забравили несъгласието на света с първия им рекорд и даже направиха нова кола, показаха я преди дни и заявиха, че ще вдига над 480 км/ч. Идната 2018-та се очертава доста интересна. Вижте долу и нашето видео по въпроса и коментирайте под него. Приятно гледане.

Текст: Иван Монев

Първородната Godzilla!