Swind EB-01 е електрическо колело, което вдига 100 км/ч. Бие Panigale на драг! (Видео)

  • Swind EB-01 е електрическо колело, което вдига 100 км/ч. Бие Panigale на драг! (Видео)

11 Apr 2018

Сравнително слабо разпространени у нас, електрическите байкове се превръщат в постоянно разрастваща се зараза в Западна Европа. Разнообразието вече е толкова голямо, че се появяват неочаквани ниши - като този “градски и крос кънтри модел”, който развива 100 км/ч. Хипер колелото е дело на британската Swindon Powertrain, която обикновено разработва секретни прототипи на суперколи и прави състезателните машини за Британския шампионат за туристически автомобили.

Цената на двуколесното е 15 хил. паунда, което прави 17 хил. евро. - достатъчно пари за 100-конна Fiesta.

Срещу въпросната сума получавате вграден в алуминиево-карбоновата рамка електромотор с мощност 15 кВт. Въпреки че Swindon използва термина “естетически” за описание на продукта си, според нас очевидно водеща е била функцията. Грозен или не, пробегът от 130 км се гарантира при участие и на мускулатурата на ползвателя на устройството, а зареждането на батерията с капацитет 1,75 кВтч отнема 90 минути.

EB-01 е първият от цяла гама е-колела на Swindon. Целевите клиенти са собственици на хиперколи, които биха искали и хипер колело.

Още малко инфо за самото него: предлагат се три типа капли, като само с “най-бързите” може да се достигне спомената в заглавието скорост. И трите са с нетипичен за крос кънтри колело размер от 24 инча, но очевидно Swindon няма да се кара в обичайни условия, а основно ще служи за стряскане на колите по светофарите... Пълното окачване също допринася за пълното смесване на класовете, а шансът да го видите в даунхил състезание зависи най-вече от смелостта на собствениците. Дисковите спирачки са регенеративни, т.е. връщат енергия от спирането в батерията. Скоростите са напълно затворени и почти необслужваеми - 9-степенна секвенциална система. Електромоторът пък разполага с три режима - еко, нормален и за максимална атака. Подозираме, че последният е предвиден за покоряване на среден калибър вулкани и малки планини! А дали наистина може да победи Panigale в драг състезание? Е, оставяме на вас да решите, но това е колело, все пак…

 

 

Много практичен и интересен!