Това е новото BMW M5 Competition. Мощно е 625 к.с. и вдига сто за 3,3 секунди

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

09 May 2018

Три цяло и три секунди. Преди десетина години такъв бе порядъкът на ускоренията 0-100 за суперавтомобилите, днес Competiton изданието на „семейния“ седан BMW M5 ги постига без проблем. Като в случая „семеен“ може и да е без кавички, защото знаем, че колата си запазва цивилизованата страна на характера и е повече от окей за училищните курсове. А сега, с Competition пакета, още по-подходяща за хулигански изяви на пистата.

Моторът. Могъщият 4,4-литров битурбо V8 генерира 25 к.с. повече за общо 625 коня (при 6000 об/мин), които – да, съвсем случайно… – са повече от тези на Merc-AMG E 63 S. Максималният въртящ момент остава непроменен 750 Нм между 1800 и 5800 об/мин.

Динамиката. Както споменахме, ускорението от 0-100 км/ч става за 3,3 секунди, което е с 0,1 по-бързо от това при нормалното M5. Спринтът 0-200 пък е подобрен с 0,3 секунди и Competition го изпълнява за 10,8  секунди. Максималната скорост остава ограничена на 250 км/ч, освен ако колата не се поръча с ‘M Driver’ пакета, отключващ я до 305 км/ч.

Другите промени. Технически подобрения има и в шасито. То е с 10% по-устойчиво на усукване, а в ‘Competition’ са използвани и специални тампони на двигателя, които осигуряват по-корава връзка със самото купе. Изпускателната система M Sport също е друга, по-шумна, спирачните дискове са карбо-керамични, а джантите – специални 20-инчови в два цвята.

Екстериор и интериор. BMW M5 Competition се различава и визуално. Стандартно колата идва със ‘Shadow Line’ апликации около стъклата, черни рамки на „бъбреците“, ‘Competition’ надписи на праговете (опция), странични отвори в калниците и огледала в черно, а отзад – още черни компоненти, като спойлера на ръба на капака, дифузьора, означението ‘M5 Competition’ и накрайниците на ауспусите. Вътре пък има доста карбон, специални седалки и колани с ллентите на BMW M.

Разгледайте галерията от 25 снимки, след което може да кликнете на това BMW M2 Competition, което бе първата кола на M GmbH от по-така породата… Competition.

Лукс от Китай!