Спиращи дъха снимки на единственото шосейно легално BMW M1 Procar

  • Галерия с 28 снимки. Галерия с 28 снимки.

17 Mar 2019

Бърза справка в архивите ни показва, че вече сме пускали галерия на това уникално BMW M1, през август 2017-та. Статията на Petrolicious обаче, със страхотните снимки на Дрю Филипс, ни накара да подготвим този материал. Историята на този автомобил е наситена с доста… промени.

Това BMW M1 Procar е едно от общо едва 40, произведени под формата на Procar – състезателни коли, предназначени за едноименната надпревара. Конкретната кола е с шаси номер 31 от 40, и така и никога не стига до пистата.

Краят на съществуването на Procar сериите през 1980-та я заварва в ролята и резервен автомобил. Колата е върната във фабриката, където BMW отново я превръщат в шосеен автомобил, които да бъде продаден в последствие. През 1983-та M1-цата попада в ателието на тунерът AHG, където е накичена с доста неудачни спойлери. Интериорът също е леко посъсипан.

В последствие автомобилът е купен и внесен в САЩ. Колата обаче не се кара и прекарва дълги години в барака в Тексас, откъдето през 2012-та я изважда автомобилния състезател Брус Канепа. В последствие колата е разглобена за реставрация, при което екипът на Канепа открива необичайни отвори, скоби и монтажни крепежи. Запитване до BMW удостоверява, че автомобилът е бил Procar. Тогава собственикът му решава да го върне в състезателния му вид, но със съвсем леки модификации, запазвайки спецификацията му такава, че да остане шосейно легален.

Част от модификациите са по-големите джанти, 17-ки от 16-ки, което е позволило ползването на съвременни гуми и поставянето на по-мощни спирачки. Апаратите са от Porsche 962, а дисковете от 935. Двигателят пък е снабден с инжекционна система на MoTech и генерира 414 к.с. и 484 Нм на коляновия вал. Обемът му е увеличен отще от BMW: 3,8-литра от първоначалните 3,5. История, изпълнена с обрати, която обаче продължава да ни радва – вижте само как изглежда това M1 с боята ‘Basalt Blau’!

Разгледайте страхотната галерия заснета от Дрю Филипс за Petrolicious, след което може да килкнете на това е забравено и намерено BMW M1 Turbo, направено за рекорд. Имало е и версия на газ.

 

Много по-добра от предишната?