Porsche купи 10% от хърватската компания за електрически хипер коли Rimac Automobili

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.
  • Шефът на Porsche Оливър Блуме (вляво) и основателят и шеф на Rimac Automobili, Мате Римак. Шефът на Porsche Оливър Блуме (вляво) и основателят и шеф на Rimac Automobili, Мате Римак.

20 Jun 2018

„С разработването на чисто електрическите спортни автомобили, като ‘Concept One’ и ‘C Two’, Rimac демонстрираха вещината си в сферата на електромобилите по впечатляващ начин,“ каза Луц Мешке, заместник-председател на Изпълнителния борд и член на Изпълнителния борд за Финанси и ИТ в Porsche.

Казано с други думи, супер доказанoто име Porsche призна супер младата хърватска компания Rimac. Супер младата хърватска компания, чиито основател и шеф Мате Римак е на едва 30 години. Респект, който Porsche AG засвидетелстваха и със закупуването на 10% от Rimac Automobili.

Мате Римак казва: „Това партньорство е важна стъпка в утвърждаването ни, като основен доставчик в сферата на електрическата мобилност, свързаността и вълнуващата свера на ‘Advanced Driver Assistance Systems’“.

Porsche показаха прототипа си на първият си чисто електрически модел през 2015-та, под формата на революционното Mission E. Кола, която освен, че предлага до 680 коня, разполага и с първия в света карбонов монокок с четири врати и четири места. Тази година Porsche доразви идеята си до Mission E Cross Turismo (снимката най-долу, кликнете на нея), а преди броени седмици марката обяви официалното име на първия си електрически модел – колата ще се казва Taycan.

Rimac от своя страна постепенно се превръщат в институция в областта на електрическата мобилност. Компанията бе основана през близката 2009-та, като оттогава досега изкачи доста стръмни склонове в развитието си. Rimac Automobili е най-известна с хиперколата си Concept One (първоначално с 1088 к.с., 0-300 за 14,2 сек; кликнете на него тук горе), като новият и модел C_Two е още по-впечатляващ: 1914 к.с., батерия с капацитет 120 кВтч, зареждане на 80% за едва 30 мин и спринт 0-100 за под 2 секунди.

Не толкова познат аз хората факт е, че Rimac също доставчик на ‘power’ електрониката за Koenigsegg Regera (това лилаво чудовище тук горе, кликнете на него). Ние българите също можем да се гордеем с хърватите от Rimac, защото интериорите на двата им модела се произвеждат в София, от Vilner Design.

Кликнете на снимките и оранжевите букви в новината, защото те ще ви отведат до интересни материали свързани с Rimac, Koenigsegg и Vilner.

Текст и колаж: Иван Монев

Много практичен и интересен!