Thor и Väder са последните два Koenigsegg Agera. Мощни са по 1360 коня или… по 1 мегават

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

06 Jul 2018

Koenigsegg e единствената автомобилна компания, в чиито сайт може да откриете следната опция „1 MW engine option available”. Тя се намира накрая на описанието на колоната ‘Engine’ в спецификациите на Agera RS и означава, че може да поръчате колата си с двигател с мощност един мегават! Което, на по-разбираем автомобилен език, означава 1360 к.с.

Само дето вече не можете, дори да искате и да имате парите, защото Koenigsegg преустановява производството на моделната линия Agera, а колите, които виждате на снимките и в първото видео, са последните два екземпляра - Thor и Väder.

Шведите казват, че те на практика представляват Agera RS, екипирани с всички възможни опции за модела, без доплащане обаче, както и със специфичен аеро пакет, разработен специално за двете ‘Final Edition’ коли. Двигателят също е в иначе опционалната спецификация с мощност 1 мегават, достатъчна за да ускори колите до скорост от 457 км/ч – абсолютен рекорд за сериен автомобил.

Разгледайте прекрасните снимки на Оскар Баке, след което може да гледате видеото с двете последни Agera. Поставяме и още едно видео, в което г-н Кьонигсег обяснява цялостната концепция на марката.

След това обаче ви даваме още няколко интересни линка. Единият е към видеото от рекорда за скорост на Agera RS (кликнете на снимката на Agera-та с отворените врати в текста), a другият към нашето видео за рекорда 0-400-0, държащ се – точно така – от същия автомобил. Накрая може да кликнете и на тази Agera RS Gryphon, която за нас е най-яката правена досега.

Много практичен и интересен!