Дрон срещу самолетно крило: Какво се случва, когато DJI Phantom II се вреже в него с 380 км/ч…

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

10 Oct 2018

Експертите по авиационна безопасност са на едно мнение, относно евентуална катастрофа на дрон и самолет. За тях въпросът не е „Дали?“, а „Кога?“. С приблизително тези думи започва видеото на ‘Aviation International News’, което проследява провеждането на именно такъв експеримент.

Тестовият дрон е DJI Phantom II, една от най-популярните машинки от този тип, а експеримента провеждат учените от университета в Дейтън, Охайо, САЩ. Те поставят дрона в специално предназначеното им за подобни опити оръдие със сгъстен въздух и го изстрелват срещу водещата повърхност на самолетно крило.

Скоростта е 238 мили в час, което означава малко над 380 км/ч. Доста сериозна и неспособна за развиване от един стандартен дрон, но и доста вероятна за удар в самолет, казват учените. Резултатът? Доста сериозн увреждания по обшивката, както и нарушение на целостта на жила и тръби вътре в крилото.

Кевин Пуурмон, инженер с 20-годишен опит в изследването на щетите от удари на птици със самолет, казва че пернато животно със сходен размер и маса, като дрона, причинява по-малко увреждания на машината. Пуурман казва също, че ако летателния апарат бъде ударен при условия сходни с този в експеримента, вероятно би запазил летателната си способност

При по-висока скорост обаче, която е абсолютно вероятна, ситуацията може да бъде фатална, тъй като енергията на удара нараства с квадрата на скоростта. Тоест, ако сблъсъкът стане с двойно по-висока скорост, силата му ще бъде четворна. Което е и една от причините въздушното пространство около летищата да бъде забранено за каквито и да е други полети.

Гледайте видеото, след което може да кликнете на тази картинка с доста по-голям (и потенциално по-опасен за самолетите) дрон на DJI. Тя ще ви отведе до друго много яко видео, показващо ни защо дроновете са толкова готини.

Първородната Godzilla!