В Южна Африка спасяват едно от най-редките BMW Серия 5 в историята

  • В Южна Африка спасяват едно от най-редките BMW Серия 5 в историята

22 Apr 2019

BMW South Africa – един от най-активните клонове на баварската марка по света що се отнася до реставрацията на стари автомобили, се заема с нов много сериозен и интересен проект. Става дума за връщането към оригинален блясък на екземпляр от 530 Motorsport Limited Edition (MLE).

Ако моделното съкращение не ви говори нищо, то става въпрос за хомологационен автомобил от Серия 5 Е12, който се произвежда само за пазара в Южна Африка. От първата генерация на седана са сглобени 110 бройки, а от втората – 117. С други думи, говорим за едно от най-редките изпълнения на 5-Series в цялата история на модела и може би най-екзотичната серия от Е12 на планетата.

Процесът по възстановяване вече започна като към момента най-трудно се очертава намирането на подходящи части. Местното представителство на баварците в Южна Африка дори помоли двама инженери, участвали в оригиналния проект, да се включват към дейностите – Валтер Махлангу и Джейкъб Матабане.

Екземплярът, с който механиците разполагат, е бил в окаяно състояние. Доста части дори липсват като най-вероятно голяма порция от тях ще трябва да бъде изработена на ново. За първи път за идеята на BMW South Africa чухме през декември тази година, когато беше показан автомобилът в сегашното му състояние. Както е видно от снимките в галерията, част от работата по възстановяване е вече свършена.

Лукс от Китай!