Нова суперкола на хоризонта - атмосферен V12, ръчна кутия и ниско тегло. Дело е на дизайнера на McLaren F1


06 Jun 2019

В ерата на хибридизираните или чисто електрическите превозни средства, суперколите също се намират в процес на сериозна еволюция. Марки като Ferrari, Porsche и McLaren могат да се похвалят с много успешни електрифицирани автомобили, но все още продължава да има хора с дълбоки джобове, които искат олдскуул усещане зад волана. За тяхно щастие, на хоризонта се появи нова суперкола, която определено ще ги зарадва.

Тя е дело на Гордън Мъри, главния дизайнер по проекта за McLaren F1, който се е заел да доразвие идеите си от преди години в чисто нова разработка с името Т.50. Неговата компания Gordon Murray Automotive обещава, че ще създаде най-леката, най-изчистената и най-фокусираната върху шофьора суперкола в света. На помощ е повикал и специалистите от Cosworth, а това означава, че можем да очакваме много.

Именно от британската фирма идва 3,9-литровия V12 мотор, който няма да залага на принудително пълнене. За него Мъри казва, че е единственият сериен двигател в индустрията, който може да се развърти до невероятните 12 100 об/мин. Мощността може да не е супер впечатляваща, 650 к.с., но пък в комбинация с ниското тегло от едва 980 килограма дава добро съотношение тегло-мощност. А това, както знаем, е най-важното.

Друга добра новина за пуристите е 6-степенната скоростна кутия и задното предаване. Мъри се отказва от автоматичните предавателни кутии с многодискова конструкция, за които казва, че развалят общото усещане при шофиране. Спирането ще се осигурява от карбоново керамични спирачки. Доста интересен е фактът, че подредбата в кабината ще бъде вдъхновена от McLaren F1, което значи, че шофьорът ще се намира централно.

Финалната версия на автомобила ще бъде показана по-късно тази година, а производството ще започне в началото на 2022 г. Ще бъдат сглобени само 100 бройки като всяка една от тях ще има цена от близо два милиона паунда преди таксите.

Първородната Godzilla!