Lotus в новата ера: дебют за електрическия Evija с почти 2000 к.с.


17 Jul 2019

Когато започна да ни подготвя за дебюта на новата си суперкола, Lotus ни обеща, че ще отвее главите ни с въпросната машина. Няколко месеца по-късно колата дебютира и можем спокойно да кажем, че британците не ни подведоха. Evija е истинска страхотия и то от новата ера в автомобилната индустрия.

За какво говорим – изцяло електрическо задвижване с четири електромотора, по един във всяко колело, и системна мощност от 1973 к.с. Ускорението от място до 100 км/ч отнема точно три секунди, а след само още толкова ще се движите с 200 км/ч. Ако държите педала на газта натиснат докрай, ще достигнете 300 м/ч след по-малко от девет секунди. Малко след това ще достигнете и лимита на възможностите.

Но това не е всичко, определено. Свикнали сме електрическите автомобили да бъдат доста тежки. Lotus променя тези представи с теглото от 1680 килограма за новия Evija. Аеродинамиката е подчинена изцяло на генерирането на по-висока притискаща сила. Налице са пет режима на движение - range, city, tour, sport и track. Evija е готова за всичко, което й поднесете.

От чисто прагматична гледна точка изненади също не липсват. Пробегът с едно зареждане е около 400 километра, а Lotus разполага със система за зареждане на батериите в рамките на само девет минути. Разбира се, на този етап тя не функционира, тъй като изисква зарядна станция с мощност 800 кВ. Най-мощните съществуващи колонки са с мощност 350 кВ, които са достатъчни за зареждане на 80% от енергията за само 12 минути.

Lotus ще сглоби само 130 бройки от возилото. Всяка една от тях ще има цена от между 1,5 и 2 милиона евро. Производството стартира догодина.

Първородната Godzilla!