С радост ви съобщаваме, че бе учреден Софийски авто ретро клуб

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

17 Dec 2019

С радост, защото учредяването на Софийски авто ретро клуб със сигурност е добра новина и показателна, че ситуацията в областта на ретро движението у нас, се подобрява. Това е идеята на хората, замесени в новоучредения Софийски Авто ретро клуб, в който участваме и ние. Основно действащо лице там ще бъде не кой да е, а колекционерът Искрен Миланов, познат ви като Чичо Искрен от YouTube поредицaта ни „Историйте на чичо Искрен”. Човек, който гори в хобито си (няма как да не сте го усетили от видеата ни) и чиято цел, заедно с тази на останалите членове на клуба, е да промени статуквото.

А именно, да се организират много повече събития с ретро автомобили, мотоциклети и други класически превозни средства, да се провеждат много по-адекватни конкурси, с много по-обективни и ясно поставени критерии, да се лобира за подобряване на данъчните условията за притежание на класически превозни средства, и не само. Идеологията на Софийски авто ретро клуб, е базирана на много по-активното развиване на ретро сектора, което разбира се включва и тясно сътрудничество с други клубове от столицата, страната и дори чужбина.

Самото учредяване се проведе на 14 декември в хотел „Метрополитън“, за председател на новата организация беше избран вече споменатия Искрен Миланов. Общият брой учредители беше 35 души, готови да дадат сърцето и времето си в името на целите на ретро движението у нас.

Други приоритети на клуба ще бъдат създаването на регистър на историческите превозни средства в България, организирането на календар от събития (изложения, паради и др.), както и стремежът към постигане на законодателни промени по отношение на експлоатацията и притежанието на превозни средства с историческо значение. В целите на сдружението влизат още подпомагане на дейностите по издирване, реставриване и колекциониране на редки марки/модели автомобили и мотоциклети – тъй като организацията далеч няма бъде ориентирана само към леки автомобили, но и към товарни автомобили, автобуси, специализирана техника, двуколесни превозни средства и др.

В Управителния съвет на СОФИЙСКИ АВТО РЕТРО КЛУБ влизат колекционерите на класически автомобили Кирил Иванков и Красимир Симеонов, редакторът от списание AUTOBILD България Димитър Пешев, както и специалистът в рали спорта и т.нар. „ретро ралита“ Калин Дедиков.

Клубът е отворен към набиране на нови членове и ще стимулира подпомагането обмена на информация между членовете на клуба и на клуба като цяло с други сродни организации от страната и чужбина.

От страна на медиите в СОФИЙСКИ АВТО РЕТРО КЛУБ влизат още редакторът от сп. Automotorundsport Владимир Абазов, Иван Мутафчиев от AUTOBILD България, дългогодишният издател на сп. „Автокласика и мотоциклети“ Маргарит Карабуров, както и ние в лицето на Иван Монев. Всички ние ще работим активно с идеята да популяризираме превозните средства с историческа стойност у нас.

Много практичен и интересен!