Това е новият транспортен шатъл на американската армия, дело е на General Motors


29 Jun 2020

В официално съобщение до медиите от по-рано днес General Motors се похвали, че е получил договор от армията на САЩ за доставката на автомобили за транспортиране на войници. Контрактът е на стойност 214 милиона долара и по неговата сила трябва да бъдат доставени малко над 2000 машини.

Изискванията към шатъла са да събира до девет пасажера и да е достатъчно компактен, за да може да се побира на борда на хеликоптер CH-47 Chinook. Печелившото предложение на GM се базира на Chevrolet Colorado ZR2 от 2020 моделна година.

Това е пикап, който е с увеличени офроуд възможности и сериозни доработки по окачването. От GM обясняват, че до 90 процента от компонентите на военната машина се споделят със серийния модел, което пък спомага за по-евтина изработка и последващата поддръжка. Сред споделените компоненти са 2,8-литровият турбодизелов двигател, както и 6-степенната автоматична кутия.

Ако съдим стриктно по планирания производствен тираж и общата сума на договора, то цената на един екземпляр от военния транспортьор би трябвало да е някъде около 105 хиляди долара.

Първородната Godzilla!