Новият Toyota Yaris вече се продава в България, цената на хибрида започва от 38 990 лв


09 Sep 2020

Изцяло новото, четвърто поколение Yaris, е автомобил, който отговаря изцяло на нуждите в градското ежедневие, като в същото време осигурява наслада от шофирането в извънградски условия и на магистрала. Емблематичното последно поколение на модела вече се предлага и на българския пазар.

Цените на японския хечбек започват от 38 990 лв за Yaris с хибридно задвижване и 31 990 за Yaris с конвенционално задвижване. Най-евтиният вариант е 27 490 лв за версия Yaris Light.

Новият модел е проектиран така, че да осигури максимална гъвкавост в натовареното движение по градските улици и това е отразено отлично в компактните външни размери и малкия, водещ в класа диаметър на завой. Едновременно с това Yaris осигурява просторен, удобен и висококачествен интериор с ниво на оборудването, което отговаря на всички съвременни изисквания на клиентите по отношение на комуникационната свързаност и безпроблемния достъп до информация.

Ключов фактор за осъществяване на високите амбиции на Toyota за новия Yaris, е прилагането за първи път на новата конструктивна философия TNGA (Toyota New Global Architecture) върху автомобил от малкия клас, посредством модулната платформа GA-B, която ще бъде използвана за основа на цяла серия от нови модели. Архитектурната платформа GA-B има основен принос за подобрените динамични характеристики на Yaris, осигурявайки по-нисък център на тежестта и много по-висока структурна устойчивост на купето. Освен това тя е дава възможност на дизайнерите да създадат автомобил с по-ярка, отличителна и енергична външност с привлекателен и индивидуален характер.

Новият Yaris използва най-новата хибридна технология на Toyota от четвърто поколение и представя за първи път нови компоненти с по-компактни размери, ниско тегло и висока ефективност. Освен това новият модел е оборудван с първия TNGA двигател на Toyota. 

Основната цел на екипа от инженери не е свързана единствено с конструирането на поефективна система на задвижване, а и със създаването на много по-приятен за шофиране автомобил, чиито фини настройки на задвижването и окачването са направени специално, за да отговорят на стандартите и изискванията на движението по европейските пътища.

Обективните данни показват мащаба на постигнатото в тези насоки. Икономичността като цяло е увеличена с 20%, което обикновено става за сметка на динамичните характеристики, но в случая мощността всъщност е нараснала с 16% и достига 116 к.с. (обща системна мощност) с 15% подобрение на времето за ускорение от 0 до 100 км/ч, което вече е 9.7 сек. Реакцията при подаване на газ от страна на водача също е подобрена значително.

Новият Yaris се произвежда в завода на Toyota Motor Manufacturing France в Уна, близо до Валенсиен, където са инвестирани 300 милиона евро в производствено оборудване, което да даде възможност за производство на автомобили на новата технологична платформа TNGA. 1.5-литровият двигател Hybrid Dynamic Force и хибридната трансмисия се произвеждат от Toyota Motor Manufacturing Poland в Полша.

Лукс от Китай!