Kinetik eGoKart е български електрически карт с 27 к.с. и убийствено як дизайн

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

19 Oct 2020

Помните ли Kinetik 07, амбициозният електрически роудстър, създаден от  Теодосий Теодосиев, Костадин Костадинов и техния екип? Кола, чиято цел е да доставя възможно най-чистото удоволствие от шофирането, вдъхновена от легендарния Lotus 7, но с иновативна конструкция и електрическо задвижване с 653 коня. Същите тези българи показаха втория си проект – eGoKart, който изглежда страхотно.

И както повечето опитни шофьори знаят, по-директно и чисто удоволствие от карането на карт, нямам как да съществува. Неслучайно всички пилоти във Формула 1 и други престижни пистови серии, започват именно с картинг. И не само започват, но и продължават да разпускат и поддържат форма с тези малки, но чисти и откровени машини.

Kinetik eGoKart се задвижва от електромотор с мощност 20 кВт, което означава 27 к.с. Той се захранва от батерия с капацитет 32 Ач и задвижва задните колела чрез назъбен ремък. За сравнение, бензиновите картове Sodi SR4, които карахме в епичната 24-часова надпревара на „Еко“, бяха с мощност от по 13 к.с. и маса от по 150 кг. Въртящият момент на eGoKart също е впечатляващ – 90 Нм, идващи още с първите милисекунди на натискането на десния педал, а масата му е под 100 кг. Kinetik са дали и данни за ускорението от 0-90 км/ч, което се случва за едва 3,9 секунди.

Пробегът на футуристичната машинка е 11 км или достатъчен за около 11 бързи обиколки на пистата в Хасково. Да, не е голям, но eGoKart не се конкурира с Tesla, а е хоби играчка за кеф. Още повече, че времето за зареждане може да бъде едва 10 мин, колкото да изпиете една вода и да обсъдите времената си с приятелите. Максималната мощност на зареждане е 15 кВт.

Цената? За съжаление не е никак ниска. В момента най-големите мераклии могат да направят предварителна поръчка чрез якия сайта на Kinetik, а сумата е 11 900 евро. Първите доставки ще започнат през есента на 2021-ва. Разгледайте галерията, кликнете на оранжевите букви/връзки в текста, след което може да кликнете и на снимката на Kinetic 07, за да си припомните или научите за тази страхотно изглеждаща машина.

 

Първородната Godzilla!