Mercury Verado V12 е първият извънборден V12 мотор за лодки. Мощен е 600 коня

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

13 Feb 2021

V12 двигателите са на изчезване. Последният „дванайсетак“ на Mercedes например си отиде с предходното поколение S-клас, Audi също вече нямат A8 с W12, BMW за щастие успяват да задържат M760i на пазара, но със сигурност ще им е последният модел с V12. Автомобилният свят става все по-турбиниран, все по-електрифициран.

И в същото това време Mercury Marine, американската марка за двигатели за плавателни съдове, пуска на пазара първият света извънборден V12. Той е с обем 7,6 литра и на всичкото отгоре е атмосферен. У-ра! Защо се радваме? Вярно, шансът да се докоснем до такъв на живо у нас е доста малък, а този някога да си купим почти нищожен, но се възхищаваме на сериозността на машината.

Агрегатът е с маса 572 кг и – логично – е разположен с бутала сочещи обратно на посоката на движение на плавателния съд. И докато традиционно управлението на лодка с извънбордните двигател става чрез завъртане на самия мотор (с по 30 градуса в посока), тук Mercury са използвали нов метод – агрегата остава статичен, докато най-долната му част, с двата пропелера, се върти самостоятелно, до 45 градуса в посока. Оттук и допълнителният плюс, по-добрата маневреност. Самите витла пък се въртят в противоположни посоки.

Друга иновация е наличието на 2-степенна автоматична скоростна кутия. Първата предавка е с 20% по-ниска от втората, което осигурява по-добро ускорение и най-вече ефективност, след превключване на втора. От Mercury казват, че два мотора Verado V12 с по 600 коня харчат с 20% по-малко бензин спрямо същата лодка, но с 3 по-малки мотора с по 425 коня.

Дизайнът? Доста изчистен, като машината се предлага в четири цвята - ‘Phantom Black’, ‘Warm Fusion White’, ‘Cold Fusion White’, ‘Perl Fusion White’.

Лукс от Китай!