72 тона, 1300 к.с. и 2 милиона евро! Локомотивът MDD5 - разработен и произведен изцяло в България!

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

18 Jun 2021

Уникално място! Express Service в Русе наистина няма аналог, защото е единственият завод за производство на локомотиви в България. Освен, че ги произвеждат, там хората също проектират и ремонтират такива, като в портфолиото на ES има дори чисто електрически акумулаторни машини. Историята на завода датира от 1866-та година и е изумителна! Може да последвате канала на Express Service в YouTube, за да следите новините за тях!

Отскочихме до Русе и разговаряхме с Цветелин Колев, заместник управител на предприятието. Човек, който гори в работата си и който успя да запали и нас. А разходката из завода ни остави без думи. Освен могъщия MDD5, който е с два двигателя с мощност 1300 к.с., маса 72 тона и цена от над 2 млн. евро и който карахме дори с дистанционно, халетата на предприятието крият още много любопитни истории.

Като например реставрацията на няколко локомотива за романтичната теснолинейка, изграждането на задвижвания от батерии локомотив ES 3000, машините за рязане на стоманена „ламарина“ с дебелина от 10 см, огромните коляново валове за корабни двигатели… Разгледайте профила на ES във Facebook за повече информация за актуалните им проекти!

Научихме изключителни истории, част от които споделяме с вас чрез новото ни видео. Пожелаваме ви приятно гледане!

 

Много практичен и интересен!