BMW: Готови сме за живот без ДВГ, но не сме сигурни, че е добра идея


16 Oct 2021

BMW е един от малцината от големите производители, който не е обявил крайна дата за живота на двигателя с вътрешно горене. Изпълнителният директор на компанията Оливер Ципсе наскоро обаче заяви, цитиран от Reuters, че “компанията е готова за забраната на двигателя с вътрешно горене”. Очаква се Европейският съюз изцяло или поне частично да забрани продажбата на бензинови и дизелови модели след 2035 г.

 

Ципсе заявява: “Ако определен район, град или държава забранят двигателя с вътрешно горене, ще сме готови с предложение. BMW Group няма притеснения в това отношение. Дали е добра идея е съвсем друг въпрос… но ние ще имаме готово решение.”

BMW очаква още през 2030 г. делът на електромобилите в продажбите му да надхвърли 50%.

 

Неотдавна BMW постави под въпрос готовността на инфраструктурата за преход към електромобили. Тогава шефът на разработките на BMW Франк Вебер заяви: “Последното нещо, което искаме, е клиентите да си купят електромобили и да няма къде да ги зареждат”.

BMW постепенно електрифицира гамата си, но в същото време не спира да разработва нови двигатели с вътрешно горене.

Новите i4 и iX вече са в продажба, като догодина очакваме електрически Серия 7 и X1, а през 2023 – електрически версии на Серия 5 и MINI Countryman.


 

Първородната Godzilla!