Coldplay ще захрани турнето си с рециклирани батерии от BMW i3


19 Oct 2021

Почитателите на Coldplay бяха много нещастни, когато миналата година стана ясно, че групата не смята да прави нови турнета, докато не намери начин те да бъдат щадящи околната среда. Вероятно групата още тогава е имала нещо предвид, защото тази седмица обяви новото си турне Music of the Spheres. Ако не сте прочели заглавието, сигурно ще попитате какво общо има това с автомобилния свят?

Има, защото Coldplay ще използват рециклирани батерии от BMW i3, за да захранват шоутата.

 

Крис Мартин заяви, че групата е щастлива да си партнира с BMW, за да осигури почти изцяло екологично захранване за концертите. Батериите ще заменят дизеловите и бензинови генератори, обичайно използвани по време на концертите. Групата ще се ангажира да използва предимно енергия от възобновяеми източници, като за всеки концерт ще са необходими около 40 батерии от i3s. Те ще бъдат зареждани със слънчеви панели и генератори, задвижвани от олио. За публиката ще има и кинетични подове, както и колела, които също да добавят ценни киловати, за да може концертът да е изцяло еко.

Европейската част от турнето започва на 2 юли 2022 във Франкфурт, като следващите концерти са във Варшава (8 юли), Берлин (10 и 12 юли), Париж (16 и 17 юли), Брюксел (5 и 6 август). Очакват се и нови европейски дати, включително по-близки до нас, но засега ни се струва слабо вероятно Coldplay да акостират в София. Самото турне започва на 18 март 2022 в Коста Рика.

 

Много практичен и интересен!