Съдят BMW за дефектни поставки за чаши

  • Галерия от 4 снимки с BMW X7 Галерия от 4 снимки с BMW X7

19 Dec 2021

Тази седмица в окръжния съд на Калифорния е заведен групов иск срещу BMW. В него се посочва, че X7, вероятно и други модели на марката, имат дефект в дизайна на поставките за чаши. Т.нар. къп холдъри не са устойчиви на намокряне и не могат да държат пълни чаши с течност.

Но това, че поставките за чаши не са правилно проектирани е само едната страна на проблема. Оказва се, че SRS модула, управляващ въздушните възглавници, е точно под самите поставки. И ако се намокри, колата влиза в авариен режим, а също има вероятност и от неволно отваряне на възглавниците.

„Когато течност се разлее в поставките за чаши, проводниците на контролния SRS модул, който се намира точно под тях, се намокрят и това поврежда системата за въздушните възглавници, които нежелано могат да се отворят“. Това какво гласи жалбата срещу BMW, заведена от адвокатите на BrightK Consulting.

Според адвокат Хованес Маргарян има хиляди превозни средства, които са със същия дизайн на поставките на чаши. Тези коли са предразположени към неизправност, когато има разлята течност в поставките за чаши.

В груповия иск се посочват примери, в които SRS модула дефектира след намокряне. Разходите за подмяна и ремонт на този компонент надхвърлят 2000 долара, като в някои случаи BMW отказва това да бъде покрито от гаранцията.

Цитирана е жалба от март 2021 г., когато собственик на BMW X7 неволно разлива съвсем малко газирана напитка върху централната конзола, под която се намира скоростната кутия. След което колата влиза в авариен режим и се налага шофьорът да отбие в аварийната лента на магистралата. Скоростната кутия отказва да превключва и на таблото излиза съобщение за незабавно посещение в сервиз. След което колата е откарана до дилърство на BMW и прегледът показва, че течността е повредила част от превключателя на скоростите. Ремонтът излиза 2900 долара и не е покрит гаранционно.

Лукс от Китай!