Bugatti с позиция за случая с Chiron-а, развил 417 км/ч


02 Feb 2022

Казват, че няма лоша реклама. Но ако питате Bugatti, може би има. И от френската компания ще ви посочат случая с техния клиент Радим Пасер, който вдигна 417 км/ч със своя Chiron на обществен път в Германия. За това си действие чешкият бизнесмен е разследван в момента от германската прокуратура и има вероятност той да влезе в затвора за няколко години, ако бъде признат за виновен.

Случаят толкова нашумя, че Bugatti излезе с официална позиция по темата. И от изявлението на производителя може да заключим, че марката не иска да има нищо общо със скоростното каране на техния клиент. Но дали?

Както добре знаем миналото лято Радим Пасер засне в ранна неделна утрин колко може да вдигне Bugatti Chiron, чиято официална максимална скорост е електронно ограничена до 420 км/ч. Бизнесменът, който е един от най-богатите хора в Чехия, достигна почти до нея, развивайки 417 км/ч. Той го направи на участък от магистралата между Берлин и Хановер, където няма ограничение на скоростта. При това само за 2 минути.

Видеото с рекордната скорост на обществен европейски път бе качено в неговия канал в YouTube, където вече има над 8 милиона гледания. Но Радим Пасер е разследван от германската прокуратура, след като Министерството на транспорта излезе с официална позиция, че „отхвърля всяко поведение в пътния трафик, което води или може да доведе до застрашаване живота на участниците в движението“.

Въпреки че технически Пасер не е нарушил закона със своята скорост, тъй като в този участък от аутобана няма ограничение на скоростта, властите в Германия разглеждат случая като „незаконна надпревара“, тъй като целта е да се движи възможно най-бързо. Прокурорите могат да квалифицират шофирането като опасно, тъй като на пътя има други шофьори и той е застрашил техния живот.

В горещата тема се включи и Bugatti, но без да влиза в ролята на адвокат на своя клиент, който е платил най-малко 2,4 млн. евро без такси и данъци за своята хиперкола, мощна 1500 к.с. Компанията посочи, че не може да коментира случая, тъй като той се разследва. Но всъщност с изявлението си го коментира.

„За нас като компания отговорното поведение на клиентите, акционерите, служителите и обществото е преди всичко спазването на закона, а вътрешните принципи на Bugatti са основен приоритет“, се казва в изявлението. „Според нас, човек винаги трябва да се държи отговорно, когато участва в движението по пътищата. Като компания ние се дистанцираме от всяко поведение на пътя, което води до конкретна заплаха за участниците в движението.”

От Bugatti обаче добавят, че Chiron е най-безопасната кола, предназначена за каране по обществени пътища, дори когато се използва при високи скорости. Което може може да се тълкува като недиректна защита на своя клиент, посочвайки, че карането му е безопасно.

Лукс от Китай!