Mazda CX-90 е новият SUV флагман на марката с 340 к.с.

  • 11 снимки с новата Mazda CX-90 11 снимки с новата Mazda CX-90

01 Feb 2023

Няма как да не сме радостни, че Mazda изпълнява обещанията си. Преди няколко години японската марка се закани да лансира гама от нови модели с 6-цилиндрови агрегати и лека-полека това започва да се случва. След CX-60 за Европа сега можем да видим и чисто новия CX-90, който се превръща в абсолютния флагман на компанията. За жалост, засега не се предвижда продажба на модела в Европа.

3,3-литровият турбо редови шестцилиндров двигател не би трябвало да е изненада. Дебютирал миналата година с CX-60, той предлага дори повече мощност в новия и по-голям SUV. С 340 к.с. под капака CX-90 се превръща в най-мощния сериен автомобил, който Mazda някога е правил. Редовият "щестак" разполага с малък електромотор, който е поставен между двигателя и трансмисията. 

Вторият вариант за задвижване е т.нар. PHEV e-Skyactiv на Mazda. 2,5-литров четирицилиндров двигател работи с електрически мотор и генерира комбинирана мощност от 323 к.с. Батерия от 17,8 киловатчаса захранва електромотора, давайки на CX-90 възможност за по-дълго пътуване само на ток, макар и да не разполагаме с конкретни данни за пробега. Ако всичко това ви звучи познато, това е същата система, предлагана и в CX-60. 

Независимо от двигателя, две неща винаги остават едни и същи. 4х4 задвижването е стандартно, а мощността достига до колелата чрез нова осемстепенна автоматична скоростна кутия. С електрификацията Mazda казва, че подаването на мощност с тази трансмисия е гладко и директно, като същевременно подобрява ефективността. 

Само преди няколко месеца карахме CX-60, който към момента е най-близкото нещо до чисто новия CX-90. Припомнете си нашето ревю на този линк.

Първородната Godzilla!