BMW Group на изложението в Мюнхен - нов концепт, хибридна Серия 5 и електрическо MINI


24 Aug 2023

Организацията Internationale des Constructeurs d'Automobiles (OICA) изложението IAA Mobility в Мюнхен за едно от петте най-престижни изложения в автомобилната индустрия. Преди домакинствано във Франкфурт, тазгодишното събитие е планирано да започне на 5 септември и BMW Group отново ще има една от най-големите експозиции на търговския панаир.

Акцентът на дебютите ще бъде Vision Neue Klasse, който ще загатва за следващото поколение електрически модели на BMW. Концепцията представлява еволюция на прототипите i Vision Circular и i Vision Dee и е „близо до серийно производство и скоро ще бъде по пътищата“, както наскоро каза Оливър Зипсе, главен изпълнителен директор на BMW.

Друг значим дебют от BMW ще дойде под формата на plug-in хибридните версии на новата Серия 5. Предвидена за продажба през пролетта на 2024 г., PHEV гамата ще се състои от два модела – 530e и 550e xDrive, като последният има максимална мощност от 489 к.с. 

Друг важен продукт с нулеви емисии, който ще бъде показан от BMW, ще бъде i7 Protection, който към днешна дата е единственият в света сертифициран брониран седан с електрическо задвижване. Придружаваща EV луксозната лимузина ще бъде най-новата версия на iX5 Hydrogen с електрическо задвижване с горивни клетки. На сегашния си етап екологичният SUV се използва за демонстрационни и тестови цели с различни целеви групи.

MINI от своя страна ще представи новото поколение хечбек Cooper в електрическа форма заедно с Countryman EV. Тези две превозни средства не са точно тайна с оглед на изтеклите снимки преди време, но в Мюнхен се очаква компанията да хвърли повече светлина върху механиката под новия дизайн. Първият изцяло електрически Countryman в историята ще споделя основата си с BMW iX1.

Лукс от Китай!