Какво е да караш Dallara Stradale?

  • Десет снимки на варненското Stradale Десет снимки на варненското Stradale

28 Nov 2023

Нашите приятели от Bulgarian Registry ни изпратиха супер интересно ревю. Става въпрос за тест на варненска Dallara Stradale, направен от румънския влогър Carauleanu Ionut Bogdan.

 

Stradale е първият собствен модел на Dallara. Компанията, както знаете, е специализирана в производството на каросерии за състезателни серии и за други производители, сред които Ferrari, McLaren и Alfa Romeo. Stradale се разработва от 2015 г. и е вдъхновена от старите разбирания за спортните коли на Колин Чапмън – че трябва да са преди всичко леки. Това обяснява как е постигната суха маса (без течностите) от 855 кг, сравнима с болид от Формула 1. За двигател е избрана 2,3-литровата машина от Focus RS, като тук моторът е преработен от Bosch за максимална мощност от 400 к.с. при 6200 об/мин и въртящ момент от 500 Нм между 3000 и 5000 об/мин. 

Stradale има карбонова каросерия и забележителна аеродинамика, като при 240 км/ч създава притискане от 400 кг. Първите доставки започват през 2017 г., като Dallara предвижда да направи 600 екземпляра, всеки с цена около 200 хил. евро.

Тъй като видеото е на румънски, прилагаме и кратко интервю, взето от Bulgarian Registry:

"50-годишен опит в състезаването, въплътен в един автомобил, по-точно един легендарен състезателен автомобил, предназначен за пътя! Първо трябва да се отбележи, че всяка една произведена Dallara не носи печалба на компанията. Съществува само защото г-н Джанпаоло Далара е поискал, и струва толкова много, защото материалите и методът на производство са заимствани от състезателните автомобили. Да, има някои недоизпипани части по интериора и на спирачките им липсва финес, но като цяло Dallara-та се усеща едновременно като невероятен състезател и истински луксозен автомобил. Мъча се да се сетя за друга подобна пъргава и игрива машина - каквото и да правиш с нея, се превръща в уникално изживяване. Такива трябва да бъдат днешните спортни коли, такива, каквито са били навремето. Всичко трябва да им бъде различно и наситено с емоция, точно така, както е при Dallara-та." Преводът е на @bulgarian_registry.

Освен да гледате самото видео, може да намерите и румънския пич в Instagram.

 

 

Лукс от Китай!