Осъдиха създателите на „Бързи и яростни“ 9

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

29 Nov 2023

Филмовата продукция на „Бързи и яростни“ 9 бе осъдена да плати обезщетение от 1 милион долара, заради тежко пострадал каскадьор. Компанията е дъщерно дружество на Universal Pictures и сега трябва да плати сумата след окончателно решение на британски съд плюс 18 000 долара за разноските по делото.

Пострадалият каскадьор Джо Уотс е с мозъчно увреждане, след като пада на главата си от балкон на височина 7,6 метра. Инцидентът се е случил през юли 2019 г. по време на снимки в студиото на Warner Brothers в Лийвсдън, Англия.

Злопоуката е станала, заради неправилно обезопасяване, което е трябвало да задържи каскадьора при падането от балкона. Под него е имало омекотяващи постелки, но Уотс пада върху бетон, получавайки фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма с дълготрайни последствия.

Съдът е решил, че не са направени достатъчни проверки на обезопасяването и че постелките не са сложени така, че при евентуално свободно падане каскадьорът да падне върху тях.

Създателите на „Бързи и яростни“ 9 се признаха за виновни в нарушаване на Закона за здравето и безопасността на работното място във Великобритания.

Пострадалият Джо Уотс е британски каскадьор, участвал още в „Междузвездни войни: Последните джедаи“ и „Игра на тронове“. Заради нараняванията си той повече не може да работи като каскадьор.

Лукс от Китай!