Това Porsche Taycan със спойлер е новият най-бърз EV седан на „Ринга“

  • Галерия с 4 снимки. Галерия с 4 снимки.

02 Jan 2024

Новината идва директно от преспортала на Porsche, чрез който немците се похвалиха с време 7:07.55. Поставено от тестовия пилот на марката Ларс Керн, то е с цели 26 секунди по-добро от предишния най-добър негов запис с електрическия спортен седан - 7:33.35, постигнато с Taycan Turbo S през август 2022.

По-важното обаче е, че постижението е със 17 секунди (17.681) по-бързо от рекорда на Tesla Model S Plaid с Track Package (7:25.231). Важно уточнение е, че става въпрос за рекорда за електрически седан на „Нюрбургринг“, а не за най-доброто време записвано от сериен електрически автомобил по принцип. Последният се държи от моделът Nevera на Rimac, марка в която участва и… Porsche.

Друго уточнение, че въпросният мега Taycan все още е предсериен модел. Тоест, Porsche все още не са отворили записванията за него, нито споделили детайлите за колата. Има голяма вероятност моделът да се казва Taycan Turbo GT и да разполага с мощност от около 1000 к.с.

Това, което се вижда от трите официални кадъра е, че колата е с аеродинамични оптимизации. Предният лип спойлер е доста по-изразителен от при което и да е актуално изпълнение на Taycan, като фиксираното задно крило също е уникално за електрическото Porsche.

За пръв път го видяхме през януари 2023, по време на зимни тестове на модела, закачено за Taycan с надпис… TDI (кликнете тук или на снимката долу). Онборд видеото от рекордната обиколка на 20,8-километровото трасе ще бъде публикувано през март, като вероятно и по-рано ще знаем името на модела и неговите технически данни.

Лукс от Китай!