Boom осъществи първи полет със свръхзвуковия XB-1


25 Mar 2024

Американската компания Boom е един от основните играчи, които се опитват да върнат свръхзвуковите полети в гражданската авиация. Компанията обяви, че нейният експериментален XB-1 успешно е полетял за първи път по време на тестове в центъра Мохаве в Калифорния.

 

Първите изпитания не са включвали развиване на свръхзвукова скорост. Всъщност самолетът е достигнал сравнително скромните 440 км/ч в стриктна програма от тестове.

 

19-метровият прототип е почти изцяло направен от карбонов композит. Той е чисто експериментална машина. Неговият сериен наследник ще се казва Overture и ще бъде доста по-голям – с дължина от 61 метра и максимална скорост от 1800 км/ч (по-ниска от тази на Concorde – 2160 км/ч), той ще вози между 64 и 80 души на борда, в зависимост от конфигурацията. Boom твърди, че вече има 130 поръчки, включително от American Airlines, United Airlines и Japan Airlines. Overture ще лети изцяло с устойчиво авиационно гориво и ще е около два пъти по-бърз от конвенционален самолет.

XB-1 е първият съвременен свръхзвуков самолет, който полита. С голям интерес скоро очакваме и първия полет на X-59 на Lockheed Martin.

 

Лукс от Китай!