Formula E става все по-вълнуваща. Колите за сезон 2018/2019 ще много по-мощни и може да изглеждат така. Галерия и инфо

  • Галерия с 4 снимки. Галерия с 4 снимки.

14 Feb 2017

Някой от вас може би не са запознати, но всички коли за еко шампионата Formula E се доставят от една компания, която се казва Spark Racing Technologies. SRT разработват автомобила заедно със специалистите от Dallara (голямо име), а в момента двете компании работят по шаси SRT05e, най-новото изделие за сезон 2018/2019. Това което виждате на картинките е начинът по който може да изглежда готовият автомобил, макар че все още е рано да се каже.

Не е рано обаче да се кажат някои от промените за въпросния сезон. Една от тях е пробегът на болидите, който ще трябва да е двойно повече от досегашния, за да няма пит стопове по време на състезанието. И, за щастие на нас зрителите, това не означава по-малко мощност, а напротив: новите коли ще са доста по-силни и с още по-оптимизирана аеродинамика. Определено петият сезон от историята на Formula E ще е най-интересният досега.

Актуалните еко болиди разполагат мощност от 170 кВт (230 к.с.) по време на състезанията и с 200 кВт (близо 270 к.с.) по време на квалификационната сесия. Любопитен детайл от правилата на Formula E е т.н. ‘Fanboost’ - феновете гласуват за любимия си пилот чрез социалните мрежи за да му дадат допълнителни 100 килоджаула енергия. Яко.

И след, като хвърлите бърз поглед на мега болида горе, може да скочите и да разгледате как изглежда една Tesla Model S с изкорубен интериор, олекотена с 500 килограма и подготвена за първия в света електрически GT шампионат (кликнете на колата). 

Първородната Godzilla!