Гай Мартин окончателно прекратява състезателната си кариера

  • Гай Мартин окончателно прекратява състезателната си кариера

26 Jul 2017

Гай Мартин, каквото и да кажем за 36-годишния специалист по ремонти на тирове и професионален мотоциклетен състезател, ще е малко. През годините Гай се превърна в любимец на публиката и в телевизионна звезда, караше в най-опасната надпревара в света ТТ на о-в Ман, където има 17 подиума, но нямаше победа, говореше (и продължава да говори) каквото мисли и въобще и бе зевзекът на шосейните мотоциклетни състезания.

Днес обаче Гай обяви окончателното си оттегляне от професионалния мотоциклетен спорт. „Състезателната ми кариера бе добра, но вече ми писна. Прекарваш началото на годината в подготовка за сезона – тестове, състезания, разговори по въпроса, след което всичко се повтаря. Като в „Омагьосан ден“. Време е да спра“. Това казва Гай в интервю за MCN.

Мотоциклетната кариера на Гай мина през интересни фази. Имаше много тежко падане през 2010-та на о-в Ман, от което се отърва почти невредим. Въпросното състезание бе документирано и в страхотния филм TT3D Closer to the Edge”, с който британецът става доста популярен, а през 2015-та пада лошо в рамките на Ulster GP. Именно след този инцидент Гай обяви края на професионалните си участия в състезания на две колела.

В края на 2016-та обаче мотоциклетните среди гръмнаха от новината, че Гай Мартин отново ще кара в TT и то не за кой да е, а за заводския отбор на Honda, редом с легендата Джон Макгинес. Двамата сформираха прекрасно дуо и всички горящи в този спорт очаквахме TT 2017 с огромно нетърпение. Гай имаше всички шансове да спечели първата си надпревара там..., ако не бяха се стекли обстоятелствата по този начин.

Като че ли за сезон 2017 над Honda Racing бе надвиснал сив облак. Първо японците не успяха да доставят чисто новата Honda CBR1000RR Fireblade SP2 навреме, което силно ограничи времето за подготовка на байка, гарантирането на неговата надеждност в състезателни условия, както и времето за свикване на Джон и Гай към машината. След това, малко преди TT, Макгинес падна лошо в North West 200 и счупи крак, което автоматично означаваше пропуск на IOMTT 2017. Отделно сиви облаци буквално надвиснаха и над самия остров, задържайки се достатъчно за да отменят няколко тренировки, които бяха така необходими и на без това изоставащите с развитието на машините Honda Racing, а реално и на всички останали.

Ситуации, които кулминираха в изненадващо изключване от скорост на мотора на Гай и падане, което преля чашата и отказа британеца от по-нататъшно участие в TT. Жалко за Honda, жалко за Гай, жалко за Макгинес. Но това е спорта с неговите непредвидености, които явно окончателно са уморили Гай Мартин дотолкова, че да обяви решението си за прекратяване на кариерата си днес. Надяваме се да продължим да виждаме британския зевзек по телевизията и най-вече в интернет, а защо не и на о-в Ман в ролята му на коментатор например. Последното е шега, защото хората разбиращи английския на Гай не са много.

Разгледайте кратката галерия, след което може да кликенте на оранжевите букви в текста, за интересните линкове касаещи Гай, Джон и изумителното IOMTT.

Текст: Иван Монев

Лукс от Китай!